Den strávený ve Španělsku

Už od 8 hodiny ranní, kdy se otevírají místní kavárny a bary, vidíte ve městech čilý ruch. Španělé jsou zvyklí chodit na snídani do těchto barů a obvykle si dávají kávu, často s mlékem, a nějaké sladké pečivo. Nejznámějším a nejoblíbenějším pečivem je sladký rohlík neboli croissant. Pokud i vy zavítáte na snídani do některého z barů a budete si chtít pochutnat na kávě, doporučujeme říci si o café americano neboť ta je velikostně podobná té u nás.

S blížící se jedenáctou hodinou se lidé opět scházejí, aby společně posvačili a při té příležitosti prohodili pár slov. Mezi první a čtvrtou hodinou odpolední bývají podávány obědy. Cenově výhodné je dát si polední menu del día, za které zaplatíte pouze kolem 10 EUR. Pochutnáte si tak na menu se dvěma chody, pitím a většinou i se zákuskem. V době kolem 15. hodiny otevírají i místní pivnice a naopak muzea a obchody zavírají, protože nastává siesta (polední klid).

Jídelní lístek bývá rozdělen, podobně jako u nás, na předkrmy (entradas), polévky (sopas), pizzy (pizzas), rybí pokrmy (pescados), masité pokrmy (carnes), těstoviny (pastas) a zákusky (postres).

Pozor, ve Španělsku je považováno za neslušné sedat si k již částečně obsazenému stolu. Dále bývá zvykem, že se platí vždy za celý stůl dohromady. Číšník obvykle dostává spropitné kolem 10% z konečné sumy a to se nechává na talířku na stole. Následně se můžete vyrovnat mezi sebou a útratu si rozdělit.

Na večeři si Španělé pochutnávají od osmé hodiny večerní téměř až do půlnoci. Čas je zde posunut do nočních hodin vzhledem k již zmiňovanému polednímu klidu. Pokud budete chtít navštívit některou z místních diskoték, budete si muset počkat až do jedné hodiny ranní. Atmosféra pak vrcholí mezi třetí a pátou hodinou ráno. Ale nebojte, na čas s poledním odpočinkem si velmi rychle přivyknete.

Více informací a zajímavostí ze Španělska hledejte na www.spanelsko-web.cz.